6 oktober 2011

kompromissa för ett fungerande samhälle

hmm. alltid lika intressant att läsa alla kommentarer om ämnet VARG.
Satt och läste kommentarerna från artikeln i DD om fredagens vargattack hemam i byn. Där en hund blev dödad/slaktad av vargarna i skogen precis bortanför vårt hus....

Jag hade inga som helst problem med vargen eller åsikter om detta ämne alls, tills vi själv blev drabbade och förlora Många av våra får, som vi driver vårt jordbruk genom. Innan detta hade vi inga problem alls. men sedan dess har antalet vargar ökat otroligt. tillslut går de in i byarna, vilket skrämmer mig.
Där är problemet, de är för många på en och samma yta.
Bönder tappar allt mer inspiration och motivation till att driva jordbruk, just för att de inte får någon respons eller någon som helst hjälp från dem som sitter på kontor i sina kavajer. Vi behöver kunna kompromissa om vi ska få ett fungerande samhälle anser jag. ska vi börja köpa kött och mejeriprodukter från utlandet?
Jakt och jordbruk är en del av sveriges kultur. detta försvinner mer och mer, mkt pga att just denna typ av rovdjur ökar. Alla andra rovdjur har vi jakt på, just för att undvika att antalet blir för många. Älg har vi jakt på, just för att de inte ska öka lavinartat och förstöra markerna/skogarna och för att försöka minska antalet trafikolyckor.
jakthundar som inte får ut i skogen och jaga är olyckliga! de är födda till att jaga.

Vargen får gladeligen för mig finnas kvar, de är även dem en del av sveriges kultur. men vi behöver kunna kompromissa och dessutom se till att breda ut reviren i hela sverige i så fall. och vi behöver få en annan lösning till att fatta beslut om skyddsjakt. besluten behövs tas närmare de drabade områdena! det är omöjligt för de som sitter på kontor i stockholm att sätta sig in i situatutionen när länsstyrelsen från "landet" ringer och behöver ha ett beslut när de går där i sin kavaj och går på stan..

Många säger att man får skylla sig själv om man bor på landet.
Jo, men ska vi sluta med jordbruket för att slippa detta? ska vi sluta jaga och underhålla våra hundar för att slippa detta?
vaa glad för attt det finns folk som vill driva jordbruk för att ge er andra mat på bordet.
va glad för att det finns dem som älskar att jaga, så att era marker mår bra och inte förstörs och så attt ni slipper krocka med vilt var och varannan dag.
Är det helt rätt att en liten del av mittersta delen av sveriges yta ska ha ca 90% av rovdjuren?
jag bara undrar.

Problemet nu? 
- jo att det är för många till antalet inom en för liten yta av landet!
- förståelsen från högre uppsata personer

Lösning?
-breda ut reviren och rovdjuren över större yta i landet.
-besluten behövs tas närmare de drabbade områdena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar